Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2007-06-18

Rantaelämää

Karhuhan (Ursus arctos) nukkuu talviunta, mutta tiesittekö, että jääkarhu (Thassalarctos maritimus) nukkuu kesäunta?
Olimme Kettusaaressa keräämässä painolastikasveja, niinkuin heinäratamoa (Plantago lanceolata). Silloin kun ratamo kukkii, niin on kesä. Poosun Merimuseo ja iso painolastikasvikenttä oli hävitetty. Toisessa paikassa kasvoi saksankirveliä (Myrrhis odorata). Se näytti koiranputkelta, mutta kun sen siemeniä muussasi kädellä niin se haisi ihan karkilta. Tutkimuslaitoksen luona Äiti tunnisti kasvipurkkeja, ja sitten siellä oli siili (Erinaceus europaeus)! Niinkuin ne painolastikasvitkin, sekin on ihmisen tuoma saareen.

Viime viikolla yritin kotona uida, mutta heti kun menin uimaan niin upposin aina pinnan alle. Vähän pelästyin, mutta en paljon, sillä haluan oppia uimaan, kun viime talvena kuljin Lähikaupungin uimahallissa. Nyt Hiekkarannalla uin kellukkeen kanssa ja se oli hienoa, kun pysyin pinnalla! Ensi kuussa menen oikeaan ulkona järjestettävään uimakouluun.

Siellä Hiekkarannan lepissä oli monta idänlehtikuoriaista. Vielä viime vuonna niitä ei näkynyt Meren rannalla vaikka Kuikkajärvellä ne ovat ihan yleisiä.

Isokoskelo (Mergus merganser) ja kalalokki (Larus canus) saivat torstaina poikaset.