Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2007-05-30

Ekologia

Kysyin Isältä, että oliko hänellä mielessä se kun Oravanpesä oli eilen radiossa. Ei kuulemma ollut. Minulla kyllä on aina vanhat ja uudet jutut päässä, mutta vauvajuttuja en muista. Onneksi ne ovat valokuvakirjassa niin sitten vauvajututkin muistaa.

Pari vuotta sitten käpytikka (Dendrocopos major) oli yhtenä aamuna nokkimassa keskimmäisen omenapuumme tyveä. Vanhemmat ajoivat sen pois ja menivät katsomaan mitä se sieltä etsi, kun ne puut ovat vasta nuoria, eikä niissä pitäisi olla hyönteisiä, joita tikat syövät. Se käpytikka oli nokkinut puun tyveen reiän ja joi siitä mahlaa. Mahla on sokerivettä mitä lehtipuissa kulkee lumen sulettua.

Viime syksynä siihen keskimmäisen omenapuun tyveen oli tullut vaaleanharmaa sieni, ja siinä on paljon vähemmän lehtiä kuin kahdessa muussa puussa.
Nyt jännitämme, miten se omenapuu selviää tästä vuodesta.

Omenapuitten vieressä on tie, jonka viereen kaivettiin vuosi sitten vesijohto. Sen jälkeen pihaamme alkoi yhtäkkiä kasvaa haavantaimia. Tien takana näkyvä haapa oli kasvattanut juuret tien alitse, ja kun ne juuret katkaistiin, niin niitten päät juurenpäät alkoivat kasvattaa uusia puita meidän pihaamme.

1 Comments:

  • At 10:41, Anonymous Anonyymi said…

    Voi, miten tietävä pikku bloggaaja, minä en osaa mitään tuosta! Näkinkengät ja koppakuoriaiset vielä tunnistan, mutta siihen se jääkin.

    Terveiset Isille [img]http://i20.photobucket.com/albums/b226/Tiistai/bye-bye.gif[/img]

    Tiistai
    outomaa.com

     

Lähetä kommentti

<< Home