Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2007-05-14

Niveljalkapatikointia

Torstaina oli aika lämmin päivä ja teimme ötökkäretken kun hämähäkkejä ja hyönteisiä valokuvaava Tomslow lähikaupungista tuli kylään. Hän oli minulle tehnyt tosi hassun kortin nauravista kovakuoriaisista:
Esittelin hänelle keinun ja leikkimökin, jota hän ihasteli, kun sen ikkunasta löytyi ravukki (Xysticus).
Kylmänkukkatuppaalla pääsimme kuvaamaan kangasperhosta (Callophrys rubi). Sen väri on vihreä niinkuin hietakiitäjäisellä, joita niitäkin näimme.

Kylmänkukka-kangasvuokkoristeymäpaikalla oli muuten nähty kun toukohärkä (Meloe) söi risteymää! Toukohärkä on paksu kovakuoriainen, jonka ei ole ennen tiedetty syövän myös leinikkikasveja (Ranunculaceae).

Yksi susihämähäkki (Arctosa) pomppi hiekkatiellä ihan kuin hyppyhämähäkki. Se oli jännää. Tässä lähikuva sen naamasta:
Lopuksi kiipesimme Huuhkajavuorelle, joka on Kunnan korkein vuori, ja tulimme eri paikasta pois. Ihmettelin kun Tomslow jaksoi niin hyvin mukanani metsässä, vaikka hän on minua kymmenen kertaa vanhempi. Huuhkajavuori on 85 metriä korkea.

Lauantai-iltana sain valvoa myöhään kun Lordi esiintyi Euroviisuissa. Minua jännitti että voittaako Lordi tänäkin vuonna. En kuitenkaan jaksanut valvoa kun heti Lordin jälkeen, joka oli alussa, kilpailussa tuli vain tavallisia lauluja. Aamulla kuulin ettei Lordi ollut voittanut. Oikeastaan en enää tykkääkään Lordista.

Äitienpäivänä kävimme luonnonsuojelumetsässä. Näimme siellä kanahaukan (Accipiter gentilis), huopanahkajäkälän (Peltigera canina)(kuivana nahkajäkälä on harmaa ja märkänä musta) ja liito-oravan (Pteromys volans) papanoita. Se oli huono juttu kun siellä suojelualueella ei saanut syödä ketunleipiä!

Illalla löysin pihastamme piikkikasveja (Cirsium palustre). Järkytin niitä kepillä hakaten niin etteivät ne kasvaisi isoiksi. Kun kaivoin puutarhalapiolla yhtä toista piikkikasvia pois, maasta paljastui hieno perhostoukka! Äiti ja Naapurinmummu olivat juuri syömässä kakkua pihalla, ja menin heti näyttämään löytöä heille. Löysin tuohenpalasen alta myös pitkäjalkahämähäkin eli lukin (Opiliones), mutta sitä Naapurinmummu ei halunnut enää nähdä. Koristelin kahvipöydän äitienpäiväkukilla.
Nauroin viikonloppuna yhtä paljon kuin Tomslow'n kovakuoriaiset. Naurun mittayksikkö on kikajoule.