Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2007-05-22

Kovia kuoria

Kun oli sadepäivä niin minun täytyi tehdä oma Aurinko Geomageista. Television sisustusohjelmista innostuneena minäkin ryhdyin sisustamaan olohuonetta uudelleen.
Säät lämpesivät ja kovakuoriaiset ja madot lähtivät liikkeelle. Pihalta löytyi lehtikantojäärä (Rhagium mordax). Se on iso ja tarttuu tiukasti sormiin kiinni, muttei silti pure tai pistä. Minä pistin sen ötökkalaatikkoon ja evääksi kukkia. Jäärien toukat syövät lahopuuta kaarnan alla. Niiltä jää kaarnan alle semmoisia jänniä tikkupesiä.
Lehtikantojäärä talvehtii aikuisena.

Seitsenpistepirkkoja
(Coccinella septempunctata) on myös näkynyt paljon. Se on Suomen kansallishyönteinen. Kaikki silti sanovat sitä leppäkertuksi eikä leppäpirkoksi. Ovatkohan tutkijat antaneet sille väärän nimen? Leppäkerttukin talvehtii aikuisena ja sen takia niitä näkee näin keväällä.

Kun tyhjensimme lehtikompostia, sieltä löytyi sarvikuonokkaan (Oryctes nasicornis) valtavia toukkia. Ne ovat monta vuotta maassa toukkina.
Muutama viikko sitten ilmestyi uusi hyönteiskirja nimeltä Mikä ötökkä? Sen on tehnyt Silva Lehtinen. Se on kauhean hyvä kirja kun siinä on isot kuvat ja lisäksi siinä on hämähäkkejäkin. Silva julkaisi viime vuonna samanlaisen hienon kasvikirjan. Sen nimi oli tietysti Mikä kasvi?

5 Comments:

  • At 17:46, Anonymous Anonyymi said…

    Hei Soma! "Mikä ötökkä" on nyt myös Aamun lempikirja, kiitos vihjeestä jonka perusteella kirja hankittiin! Meillä löytyi kompostista samanlaisia toukkia kuin teillä. Osaatko Soma sanoa mistä tietää että ne ovat juuri sarvikuonokkaan eikä jonkun turilaan toukkia?

     
  • At 20:58, Anonymous Anonyymi said…

    Heippa! Voi sentään, ei meillä vissiin sarvikuonokas majailekaan vaan ne ovat kultakuoriaiset toukkia, täältä katsoimme: http://maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/

     
  • At 07:18, Blogger Soma said…

    Heippa! Turilaitten ja kuptakuoriaisten toukilla on takapäässä alapuolella semmoinen pystysuora viiru, jota sarvikuonokkaalla ei ole. Kiitos tuosta verkkolinkistä! Harmi kun ötökkäkirjoissa ei ole näitten toukkien kuvia.

     
  • At 18:20, Anonymous Anonyymi said…

    Ai viiru! No justiinsa, sitä tietoa emme osanneet mistään kaivaa. Sanopa Soma sille isipapallesi että rupeaisi värkkäämään toukkakirjaa!

     
  • At 11:12, Blogger Soma said…

    Se olisi kyllä kiva, mutta aikuisilla on aina kiire. Nyt hän ei kerkiä kun hän laittaa ruokaa ja tunnistaa painolastinilviäisiä.

     

Lähetä kommentti

<< Home