Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2007-07-15

Puutarhausta

Olin viime viikon painolastimaankaatopaikalla keräämässä nilkkejä ja toffeekiviä näyttelyä varten kun on elokuussa. Toffeekivet näyttävät ihan karkeilta, mutta ovat kiveä. Simpukoita ja kotiloita olemme löytäneet jo 68 lajia.

Rupesimme sisustamaan puutarhaamme. Iso salava (Salix fragilis) kaadettiin kun se on ihan kaupunkipuu, ja tilalle istutettiin suomenpihlaja (Sorbus hybrida), kun se on suomalaisin puu. Sen vieressä kasvaa tavallinen pihlaja. Syksyllä linnut saavat niistä marjoja.

Pihaan istutettiin myös kansalliskukkaamme kieloa, sekä kylmänkukkia, muttei villejä, jotka ovat rauhoitettuja, vaan tarhakylmänkukkia (Pulsatilla vulgaris).

Äiti on kauan ennen minua tehnyt tutkielman koivuista ja menimme kasvitieteelliseen puutarhaan hakemaan yhtä hänen istutuskoivuaan myöskin pihaamme, mutta ne olikin jo viety pois sieltä. Kiersimme kuitenkin puutarhan, jossa pelottelin tuntokasvia (Mimosa pudica), mutta kaikkein jännimpiä kasveja ovat kyllä kaktukset:
Astrophytum myriostigma
Crassula perforata
Echeveria derenosa
Echinocactus grusonii
Notocactus magnificus
Opuntia microdasys
Pachyphytum oviferum

8 Comments:

  • At 10:56, Blogger Taviokuurna said…

    Osaisitko, Soma, suositella jotain hyvää nilkkikirjaa, josta minäkin voisin opetella tuntemaan 68 eri lajia (tai enemmänkin)?

     
  • At 12:48, Blogger Soma said…

    Minä en vielä osaa lukea niitten kirjojen nimiä kun ne ovat aika pitkiä, mutta kysyn Isältä.

     
  • At 13:09, Anonymous Anonyymi said…

    Suomenkielellä on vanha hyvä Anthonin & Palmenin Vesiemme pikkueläimiä värikuvina ja vielä parempi uusi Olsenin, Pedersenin & Sunesenin Vesikirppu ja sudenkorento sisävesieläimiin. Merieliöistä Backerin, Leinikin, Leinikin, Oulasvirran & Ruuskasen Aaltojen alla. Hutrin & Mattilan mustavalkoinen Kotilo- ja simpukkaharrastajan opas on antikvariaattiharvinaisuus. Kirjastoista nämä kirjat löytyvät kyllä.

    Englanniksi löytyy maa- & sisävesinilviäisiin joistakin kirjakaupoista edullista Pflegerin Molluscsia. Helsingin Akateemisen Kirjakaupan hyllyyn on tänä kesänä tullut ällistyttävänhyvä sisävesieliöopas, Greenhalghin & Owendenin Freshwater life.

    Euroopan merieliöitten tunnistusoppaita ovat mm:
    Vad jag finner på havsstranden (Anthon & Mandahl-Barth)
    Musslor i havet (Christensen, Larsen & Nyström)
    Växter och djur i Europas kustvatten (Campbell & Nicholls)
    Sea shore of Britain & Europe (Hayward, Nelson-Smith & Shields)
    Guia della fauna marina costiera del Mediterraneo (Fiedler & Luther)

     
  • At 15:40, Blogger Taviokuurna said…

    Kiitos karwinille (mahdatko olla mainittu Isä?) hienosta listasta!

     
  • At 11:32, Anonymous Anonyymi said…

    Kiitos (joo).

     
  • At 17:16, Blogger rolsen said…

    Tuota Vesikirppu ja Sudenkorento -kirjaa voin suositella pelkästään tekijäkaartiin katsomalla :)) Pitäneekin käydä kirjakaupassa katsomassa itsellekin.. Heh, sattui sitten Karwin kuvaamaan jonkun haavihörhönkin tuonne 0:-)

     
  • At 09:32, Blogger Soma said…

    Kaikenlaisia haaveilijoita.. Ei sitä kuvaa muuten Isä ottanut, hänhän seisoo itse siinä!

     
  • At 18:52, Blogger rolsen said…

    No niin muuten seisookin! Kannattaisi sanoa isälle jotta katsoo hieman missä seurassa liikkuu.

     

Lähetä kommentti

<< Home