Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2006-11-07

Lumi

Puolitoista viikkoa sitten satoi ensilumi. Olin innoissani ja menin heti nurmikolle hiihtämään suksilla vaikka hankea oli vain yksi senttimetri. Viikko sitten tuli talvi! Lunta satoi koko päivän niin ettei aamulla meinannut heti päästä Oravanpesään. Onneksi nimikkokirsikkaani oli pistetty suoja-aita, ettei jänis pääse syömään sitä (minä söin jo kirsikat kyllä).
Äitin ja Isän kanssa avasin pihaa kiertävän ladun, jonkalainen meillä oli viimekin talvena, mutta lisäksi hiihdimme uuden reitin Sienimetsään. Siellä on isompi mäki kuin meidän pihassamme. Hiihtäminen on valtavan kivaa. Viime talvena Ukki osti minulle oikeat monosukset, ja osaan jo itse kiinnittää ne suksiin. Kaksivuotiaana voitin Oravanpesän hiihtokilpailunkin ja sain mitalin!

Ketunleivät jäivät nyt hangen alle, mutta en enää edes muista niitä, kun syötäväksi on lunta! Vaikka sitä kyllä ei saisi syödä, sanovat aikuiset. Paitsi takapihalla ja Pöllömetsässä, missä autot eivät saastuta lunta.Kuikkajärvi jäätyi sunnuntaina. Kun olimme hiihtämässä, niin viisi joutsenta (Cygnus cygnus) lensi meidän ylitsemme kovasti toitottaen. Heti hangen sadettua pihaan myös viritettiin kaksi lintulautaa. Ennen lumentuloa ei ruokintaa saa aloittaa, kun silloin metsässä vielä liikkuu muuttolintuja, ja sitten ne haluaisivat jäädä sen lintulaudan luo ja kuolisivat talven tullessa. Lumen tultua täällä on vain oikeita talvilintuja, ja hankipeite vähentää niiden ruokailumahdollisuksia kamalan paljon.
Aluksi meni monta tuntia ennenkuin linnut huomasivat ruokintapaikat, mutta kun ensimmäinen punatulkkuperhe saapui paikalle, niin kohta pihalla jo pyöri parikymmentä sinitinttiä. Tässä lista lintulaudallamme käyneistä linnuista:
1.11. punatulkku, talitintti (Parus major), sinitintti, kuusitintti (P. ater) ja hömötintti (P. montanus)
2.11. närhi (Garrulus glandarius)
3.11. viherpeippo
5.11. pyrstötintti (Aegithalos caudatus)
7.11. harmaatikka (Picus canus)