Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2006-10-02

Colin

Kaksi vuotta sitten pihastamme löytyi etana, joka oli pitempi kuin minun käteni. Se oli ukkoetana (Limax cinereoniger), ja kun Isä jutteli siitä ulkomaalaisten luontoharrastajien kanssa kansainvälisellä lintupalstalla, niin he äänestivät sille nimeksi Colin. Se sanotaan "Kolin", mutta kirjoitetaan c:llä, kun melkein kaikki ulkomaalaiset eivät osaa käyttää koota. Vuotta myöhemmin tapasimme Colinin samassa kohdassa Liiterin nurkalla, ja nyt kun tyhjensimme vanhaa kompostia, niin Colin löytyi sieltä.

Kun Colin lähtee juoksemaan, se venyy 15 sentin pituiseksi. Se juoksee yhdellä jalalla, kun etanoilla on vain yksi jalka. Etana erittää jalan alle limaa, jonka varassa se liukuu eteenpäin. Sillä on neljä sarvea, joitten päässä sillä on silmät.


Ukkoetana syö sieniä. Sillä on semmoinen kieli, missä on hampaita, eli se kieli on vähän niinkuin pikkuruippana vihannesraastin, millä se sitten nuolee sieniä.

Silloin ensimmäisenä kesänä pidimme Colinia monta viikkoa terraariossa, eli semmoisessa akvaariossa missä ei ole kuitenkaan vettä, vaan maata ja kasveja, ja ruokimme Colinia jäkälällä. Puolet jäkälästä on sientä (ja toinen puoli levää), minkä takia jäkälät luokitellaan sienikuntaan kuuluviksi. Sen takia me pidimme Colinia terraariossa, kun loppukesällä se oli mukana yhdessä luontotapahtumassa, jossa se pääsi lehteenkin. Colin on Suomen kuuluisin ukkoetana!

Sammalikosta joskus löytää ukkoetanoitten yöllä tekemiä limavanoja. Ukkoetanat nukkuvat päivisin ja lähtevät liikkeelle illansuussa. Jos semmoista silittää, niin se tekee kamalan paljon limaa, jota ei meinaa saada pesemälläkään pois.

Toiset etanat syövät vihreitä kasveja, mutta onneksi ne ovat niin mauttomia eläimiä, ettei ketunleipä kelpaa niille.

Etanat ovat aika ihmeellisiä otuksia: neljä silmää, yksi jalka ja hampaat kielessä.

1 Comments:

  • At 11:44, Blogger Taviokuurna said…

    Hei Soma,
    sinulla on hieno päiväkirja. Aion käydä katsomassa sitä jatkossakin. Hauskoja syysretkiä! (Ja terveisiä myös Colinille :)

     

Lähetä kommentti

<< Home