Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2006-09-04

Hirveä kärpäle

Syksy alkoi, ja sen kanssa Sienimetsään tulivat taas hirvikärpäset (Lipoptena cervi). Tosin sieniä ei tullut nyt yhtään muuta kuin yksi keltavahvero (Cantharellus cibarius). Ne hirvikärpäset lentelevät ympäriinsä, tarttuvat vaatteisiin, kiipeävät hiuksiin ja kutittavat. Joskus ne yrittävät pistää, mutta oikeasti ne syövät hirviä. Ne erehtyvät luulemaan isoa tummatakkista ihmistä hirveksi, ja sen takia on hyvä ottaa vanhemmat mukaan metsään nyt: he keräävät kaikki lähistön hirvikärpäset niskaansa ja minä voin keskittyä ketunleipien poimimiseen. Vanhemmat ovat niinkuin kärpäsmajakoita. Minä pidän mieluummin vaaleita vaatteita, jotka eivät houkuttele hirvikärpäsiä. Hyttysmyrkky ei niihin tehoa.

Kun hirvikärpänen on laskeutunut, se tiputtaa siipensä ja menee vaatteitten alle tai hiuksiin. Se on niin litteä, että sitä ei voi lätkäistä hengiltä, vaan se täytyy rutistaa kynsillä. Se voi olla piilossa vaatteissa viikonkin. Lintukärpäset (Ornithomyia) ovat aivan samanlaisia. Niitä tapaa Majasaaressa, sen takia kun siellä on lintuasema jossa rengastajat laittavat sormuksia linnuille. Kuvassa semmoinen kihlattu naakka (Corvus monedula). Se oli kesällä Pelle Hermanni -puistossa.
Hirven (Alces alces) turkkiin päässyt kärpänen alkaa etsiä poikakärpästä (tai tyttökärpästä, jos se on poika). Sitten siitä tyttökärpäsestä tulee äitikärpänen ja sitten se pistää hirveä, niinkuin hyttynen ihmistä, ja sitten se imee verta ja sitten se synnyttää vähäsen toukkia (se on siitä harvinainen hyönteinen, että munat hautuvat sen sisällä loppuun asti). Sen ei tarvitse synnyttää niin monta poikasta, niinkuin muitten kärpästen täytyy munia, koska hirvikärpäsillä ei ole vihollisia hirven turkissa. Toukat kehittyvat nopeasti, ne tiputtautuvat maahan ja koteloituvat. Seuraavana loppukesänä ne kärpäset sitten kuoriutuvat hirvien ja ihmisten riesaksi.

Hirvikärpänen on levinnyt Suomeen Venäjältä 50 vuoden kuluessa. 1980-luvulla se saavutti länsirannikon, mutta ei ole vielä levinnyt Ruotsiin, mikä on harmi. Hirvikärpäsen leviäminen johtuu siitä kun aikuiset ovat ampuneet melkein kaikki sudet kuoliaaksi: sen takia hirvi on runsastunut kamalan paljon. Hirvi on paljon vaarallisempi otus kuin susi. Kerran meidän edellä ajaneen auton päälle tuli hirvi, joka kuoli, ja siitä ajajasta tuli verta. Toisaalta on se kyllä hienoakin että meillä suomalaisilla on semmoista luontoa, mikä italialaisilta puuttuu!