Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2006-09-24

Suppalampi melkein katosi

Sienimetsän halki kulkee korkea harju, jossa on paljon suppakuoppia. Joissakin supissa on lampi, ja monissa niistä lammista on kelluvia turvesaaria, joitten päällä kasvaa karpaloita (Vaccinium oxycoccus) ja puita. Karpalo on niinkuin iso puolukka. Se on kirpeä. Niitä kuulemma kerätään keväällä, mutta minä en aio odottaa niin kauan. Niinkuin kuvasta näkyy.

Yhdessä lammessa se saari on kasvanut niin isoksi, että lampi on ihankuin ympyränmuotoinen, kun siinä keskellä on niin iso saari.

Kun tänä kesänä ei ole satanut paljon yhtään, niin vedenpinnat ovat laskeneet. Se ympyränmuotoinen saari ei enää kellu vaan vedenpinta on laskenut niin, että se on pohjastaan kiinni lammen pohjassa.

Yksi toinen suppalampi on kuivunut kamalan paljon. Niinkuin suppalammista yleensä, siitä ei mene puroa pois. Se lammen vieressä on järvi, ja niitten välissä on viiden metrin pituinen "salmi", joka on nyt kuivana ja järven pinta on metrin verran ylempänä kuin lammen. Vesi vain menee lammen pohjasta maan sisään. Sen lammen rannalla on kolme mökkiä ja niiden uimarannat ovat nyt mutarutakkoina. Kysyimme yhdeltä mökkiläiseltä, että onko vesi koskaan laskenut näin alas, eikä hän muistanut. Mökkiläisten mukaan lammen pohjasta menee harjun sisään vesisuoni, joka tulee ulos yhden isomman järven rannassa. Siellä on sellainen pitkä lähderanta, joka pysyy sulana talvellakin. Tarinan mukaan suppalampeen uponnut ämpäri on tullut esiin järven rannassa.

Metsässäkin pohjavesi on laskenut niin alas, että jopa ketunleivät ovat alkaneet kellastua, vaikka kesäsää vielä jatkuu.