Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2006-07-15

Punkki

Tuomenkehrääjäkoitten aikuiset ovat nyt sitten valmistuneet ja tuomet ovat saaneet uudet lehdet. Harmi kun ne eivät saaneet uudestaan kukkiakin. Idänlehtikuoriaisilla ovat vasta toukat kuoriutuneet.Kun jäät sulavat aikaisin ja kesällä on lämmintä, niin viherleväkin kypsyy ennen viljaa. Vaarin huvilalla minä keräsin kaloille talvivarastoja: nostin löllön näköistä ahdinpartaa (Cladophora) rantavedestä kiven päälle kuivumaan. Mutta sitten sinne rantaan tuli valkoposkihanhiperhe ja kuhmujoutsenperhe (Cygnus olor). Ne rupesivat syömään levää. Ryntäsin sinne ja pelotin ne kauemmas. Saarissa hanhien ja joutsenten syömät rantaniityt ovat hienoja, mutta kotirannassa vesilintujen ruohonleikkuuapua ei kaivata kun niitten kakkakikkareet ovat yhtä isoja kuin omani.Merenrannalla huomasin, että merivesi on suolaista, vähän niinkuin ketunleipä! Kotirannan vesi on ihan mautonta. Rantaniityllä oli myös paljon mansikoita, mutta ne olivat pieniä kun tänä kesänä ei ole satanut melkein yhtään. Kävimmekin poimimassa isoja ja makeita puutarhamansikoita Repa-sedän pellolla.

Rannikon mustikat (Vaccinium myrtillus) alkavat kypsyä. Sen huomaa siitä kun alkaa näkyä sinisiä rastaitten (Turdus) läjiä ja metsäteiden varsille pysäköityjä autoja. Kotinurkilla mustikoita ei tänä vuonna poimita kun keväthalla palellutti niitten kukkaset.
Ukin luona Äiti huomasi että jalkaani oli tarttunut pikkuruinen puutiainen (Ixodes ricinus). Pelästyin kamalan paljon kun se päästänyt irti! Ukilla onneksi oli pukkipihvit, joilla hämähäkkieläin saatiin väännettyä irti. En ollut yhtään huomannut kun se punkki oli kiivennyt jalalleni ja alkanut imeä verta. Punkit voivat olla vaarallisia kun ne joskus levittävät tauteja. Jos punkin puremasta jää ihoon punainen rengas, täytyy käydä näyttämässä sitä lääkärille. Piirsin alle kuvan siitä punkista.