Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2006-06-19

Ötökesä

Tuomissa on nyt kamalan paljon matoja. Ne ovat tuomenkehrääjäkoin (Yponomeuta evonymellus) toukkia. Viikossa toukat syövät isonkin puun lehdettömäksi ja käärivät sen harmaaseen seittiin. Tällaiset puut erottuvat kauas pellonlaitametsässä. Seitti suojaa toukkia saalistajalinnuilta, mutta lehtiä nassuttaessaan toukat ovat usein vailla turvaverkkoa, mistä syystä laululinnut viihtyvät seittipuissa. Myös lentomuurahaisen näköiset vainopistiäiset (Braconidae) parveilevat toukka-apajalla. Jos toukkia koskettaa, ne pakenevat hassusti takaperin liikkuen ja tiputtautuvat seitin varassa alas kuin tarzanhämähäkit liaaneissaan. Syötyään vatsansa täyteen toukat kapuavat puun juurelle koteloitumaan, ja heinäkuussa tuomi (Prunus padus) kasvattaa uudet lehdet. Tiedän tämän, koska viime vuonna oli samanlainen tuomenkehrääjäkoin jättiläisesiintymä koko Etelä-Suomessa. En ollut elinikänäni nähnyt yhtä paljon tuomenkehrääjamatoja yhdellä kertaa! Äiti ja Isä sanoivat,etteivät hekään, ja he ovat syntyneet jo viime vuosituhannella.

Se kun tuhohyönteiset esiintyvät suurina joukkoina peräkkäisinä vuosina, rassaa puita niin että saapa nähdä moniko tuomipuu selviytyy ensi talvesta. Heinäkuun puolenvälin tienoilla on joka tapauksessa luvassa runsaasti pieniä valkoisia yöperhosia kun tämän kesän kehrääjäkoit kuoriutuvat. Loppukesällä ne munivat ja toukat sitten talvehtivat.

Metsäretkellä osuimme hakkuulle, jossa kasvoi pieniä haapoja (Populus tremula). Niiden oksilla häsläsi runsaasti isokokoisia "leppäkerttuja", haavanlehtikuoriaisia (Melasoma populi).Haavanlehtikuoriaiset munivat alkukesällä ja niiden toukatkin muistuttavat leppäkertun toukkia, mutta ovat elämäntapakasvissyöjiä (leppäkertut syövät kirvapurilaisia). Loppukesällä kuoriutuvat uudet aikuiset, jotka sitten talvehtivat.

Toukokuussa näytin Isälle kun tervalepän (Alnus glutinosa) lehdillä piipersi paljon pieniä mustia idänlehtikuoriaisia (Agelastica alni). Siinä melkein kuului oikein rouskutus kun ne mussuttivat niitä lehtiä. Samalla lailla kuin haavanlehtikuoriaisella, myös idänlehtikuoriaisella aikuiset koppakuoriaiset talvehtivat.

Ellalla & Aleksilla on muuten semmoinen laulu kuin Mc Koppakuoriainen. Siinä lauletaan että "Ämsee Koppa, Koppakuoriainen, Koppa-Koppa-Koppa-Koppa-Koppakuoriainen".

On kiva kun näin kesällä on paljon ötököitä! Onneksi mikään tuhohyönteinen ei syö ketunleipää.