Somalia

Olen Soma, kymmenvuotias luontoharrastaja. Asun Äitin ja Isän kanssa Sienimetsässä Kuikkajärven rannalla. Koska en itse osaa vielä kaikkia tietokonejuttuja, niin Isä toimii minun sihteerinäni. (Sihteeri on kylläkin afrikkalainen lintu).

2009-07-10

Kiinalaiset puut

Sienimetsästä löytyi oksia, joissa on kiinalaiskirjoitusta. Jotkut kovakuoriaistoukat ovat kirjoittaneet ne. Niitä toukkia tulee semmoisiin puihin joita on jokin sieni lahottanut. Lahosienet pääsevät puitten sisään semmoisista kohdista, mistä kaarna on mennyt rikki. Se on niinkuin haava. Sienet leviävät joka paikkaan kun niiden itiöt ovat niin pieniä, että ne kelluvat ilmassa. Viimeiseksi puuhun tulee tikka joka hakkaa siihen reikiä kun se tykkää syödä niitä toukkia. Koska tikat ovat paljon isompia kuin lahosienet ja hyönteiset, niin metsänhoitajat huomaavat ne, ja luulevat, että se on tikan syytä kun puu kuolee. Se harmittaa heitä sen takia, kun sananlaskun mukaan "raha kasvaa puissa".

Kun minä olen luontokunnan tutkija, niin kävin tutkimassa perinnetilaa. Siellä oli sähköaitauksessa valkoisia lehmiä. Yritin syöttää niille ruohoja, mutta ne olivat arkoja. Oli hauskaa katsoa kun vasikka imi maitoa, joka tuli emolehmän nisistä. Kysyin yhdeltä lehmältä että "Haluatko heiniä", niin se vastasi kieltävästi päätään heiluttamalla. Sillä se paljasti, että se onkin ihminen! Niillä täytyy sitten olla maitopurkkeja piilossa nahan sisällä.

Kesäkuussa olin luonnonkukkaretkellä. Näimme paljon kukkia ja mehiläisiä. Ne mehiläiset olivat karanneet joltakin mehiläistenhoitajalta, ja retken jälkeen mehiläistenhoitaja kävi ottamassa ne kiinni. Mehiläiset eivät ole kovin vihaisia, ne syövät mettä ja ne tekevät hunajaa, mutta ampiaiset, joilla on pesä meidän liiterissämme, syövät hyönteisiä ja puuta, mistä ne tekevät paperia, ja ovat vihaisia.

Mummun ja Vaarin huvilalla oli kyhmyjoutsenenpesä, mutta kettu vei siitä munat. Menin sen jälkeen kokeilemaan että oppisin lentämään joutsenenpesässä.Elviira tapasi toisen konnan omassa aitauksessaan.Mutta silloin kun on alle kymmenen astetta niin Elviira otetaan sisälle. Sillä on apukeittiössä oma luola ja lämpölamppu.Maanantaina oli kylmin yö mitä ikinä on ollut heinäkuussa - vain 2,6 astetta, mutta kun aamulla Aurinko lämpesi nopeasti, niin kävimme Puuhamaassa. Se oli tosi hieno paikka. Hienoin juttu oli vesipuisto ja toiseksi kivoin semmoinen pyörivä laite missä istuttiin. Isä ei uskaltanut tulla siihen enää kolmatta kertaa! Kolmanneksi kivoin oli kumiveneliukumäki. Päivä kului niin nopeasti, että kun oli kotiinlähdön aika, rupesin kyllä ihmettelemään, että ovatko päivät talvella pitempiä?